Etäluettavia antureita umpikaivoihin

Pirkanmaan Jätehuolto on hoitanut keskitetysti toimialueensa lietetyhjennykset vuodesta 2017 lähtien, Nokiaa lukuun ottamatta. Haja-asutusalueilla ja viemäriverkon ulkopuolella kiinteistöjä on
yhteensä noin 20000.

Etäluettavien antureiden avulla umpikaivojen tyhjennykset hoituvat automaattisesti eikä asukkaiden tarvitse huolehtia tyhjennysten tilaamisesta. Ympäristöministeriön KIRA-digi -hankkeen rahoittaman kokeilun tavoitteena on parantaa tyhjennysten logistiikkaa ja vähentää jäteautojen turhaa ajoa, mikä näkyy positiivisesti myös asukkaiden kukkaroissa.

Mikäli kiinteistö sijaitsee haja-asutusalueella eikä sitä ole kytketty kunnalliseen viemäriverkostoon, menevät jätevedet joko sako- tai umpikaivoon. Asukkaat eivät aina huomaa tilata umpikaivojen tyhjennystä oikeaan aikaan, jolloin kaivot täyttyvät yli ja kiinteistöille tai ympäristölle voi aiheutua vahinkoa. Jäteyhtiölle ylitäyttymisistä seuraa kiireellisiä tyhjennysajoja ja ylimääräisiä kilometrejä, jotka lisäävät kustannuksia ja kuljetusten päästöjä.

Lupaavia tuloksia

Syksyn 2018 aikana etäluettavia antureita asennettiin haja-asutusalueille testattavaksi ympäri Pirkanmaata, muun muassa Kangasalle, Tampereelle, Ylöjärvelle ja Parkanoon. Testianturit lähettävät automaattisesti hälytyksen, kun umpikaivo alkaa täyttyä ja sen voi tulla tyhjentämään. Saadut tulokset ovat lupaavia, ja umpikaivoja on pystytty tyhjentämään oikeaan aikaan sekä ennakoivasti.
Osana samaa hanketta Juupajoella käynnistettiin laajempi anturikokeilu. Etäluettavat anturit asennettiin hankkeeseen mukaan ilmoittautuneiden kiinteistöille ja käynnissä on toiminnan seurantavaihe. Kokeilussa selvitetään, miten anturitekniikkaa voidaan edelleen kehittää ja hyödyntää logistiikan suunnittelussa.

Pirkanmaan Jätehuollon alueella kaikkiaan 25 jäte- ja lietekuljetusurakoitsijaa

  • 98 urakka-aluetta
  • 69 jäteautoa
  • 95 kuljettajaa
  • 12 500 jäteastiatyhjennystä päivässä
  • urakkakausi 3 + 2 vuotta
  • keskitetyllä kilpailutuksella ja hyvällä reittisuunnittelulla pysyvät kustannukset ja päästöt kurissa
  • reaaliaikainen yhteys ajoneuvotietokoneilta yhtiön asiakaspalveluun