Pussillinen lämpöä ja voimaa

Harvoinpa tulee hoksattua,  kuinka paljon hyötyä voi olla  yhdestä hyvin lajitellusta roskapussista. Paljon!

Jäteautojen kuljettajille reitti Tampereen Tarastenjärvelle on tuttu, sillä autojen yli kuusitonniset sekajätetuomiset kipataan Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen suureen jätebunkkeriin peräti 80 kertaa päivässä.

Pian kolme tonnia jätettä otteeseensa kertakouraisulla nappaava kahmari tiputtaa annoksensa suppiloon, joka johtaa arinakattilan tuhannen asteen lämpöön. Hetken kuluttua hyvin lajiteltu roskapussi on luovuttanut kaiken energiansa lämmöksi ja sähköksi.

Ilmastokuormituksen keventäjä

– Osittain uusiutuvana polttoaineena sekajäte korvaa Tampereen alueen energiantuotannossa erityisesti fossiilista maakaasua. Erittäin korkean hyötysuhteen laitoksena Tammervoima keventää energiatuotannon ilmastokuormitusta yli 50 000 hiilidioksiditonnia vuodessa, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon kehityspäällikkö Esa Nummela.

Tätäkin huomattavasti merkittävämmin – noin 100 000 hiilidioksiditonnin verran – kuormitus vähenee, kun jätettä ei tarvitse viedä kaatopaikalle metaania tuottamaan. Vältetty ilmastokuormitus vastaa noin 60 000 henkilöauton vuosipäästöjä.

Tunti pullien paistoa

Parikiloisessa sekajätepussissa on melkoisesti potkua: hyvin lajitellun roskapussin voimalla voi nauttia lämpöisestä suihkusta seitsemän minuuttia ja paistaa pullaa tunnin ajan. Vuositasolla yhden asukkaan tuottama 150 kilon sekajätemäärä kattaa keskimäärin kodin kylmälaitteiden tai ruoan valmistuksen ja astianpesun kuluttaman energiamäärän.

Hyötyvoimalasta saadulla lämmöllä puolestaan lämmitetään vuosittain yli 30 000 asuntoa.

– Tammervoima tuottaa Tampereen Sähkölaitoksen kaikesta kaukolämmöstä vähintään 18 prosenttia. Sähkön- ja lämmöntuotannon energiahyötysuhde on yli 90 prosenttia, ja lämpö saadaan hyödynnettyä myös kesäaikana, Nummela sanoo.

99% jätteistä hyödynnettiin

Vuonna 2018 Pirkanmaan Jätehuollon alueella 99 prosenttia jätteistä hyödynnettiin, joko materiaalina tai energiana. Kaatopaikalle päätyi prosentti jätteistä, lähinnä eristevilloja, kaakeleita ja muuta palamatonta jätettä.

Kierrätys ja energiakäyttö tukevat toisiaan, eivätkä kilpaile jätteestä. Jätevoimalaverkosto on osa kiertotalouden perusrakennetta, jolla taataan kierrätyskelvottomien jakeiden hallittu loppukäsittely ja varmistetaan ympäristönsuojelun korkea taso.

Nummela kiittelee pirkanmaalaisten lajittelumotivaatiota ja -taitoja, mutta kaipaa lisätehoa jätteiden asianmukaiseen lajitteluun jo syntypaikalla ja erityisesti biojätteen erilliskeräykseen.

– Erityisen hienoa ympäristön kannalta on se, että vaaralliset jätteet ja sähkölaiteromu lajitellaan jo hyvin. Myös tarjoamamme maksuton lasipakkausten ja metallin erilliskeräys on tuottanut erinomaista tulosta. Noin 5 100 kiinteistöä on liittynyt keräykseen.

Kaikki pohjatuhka hyötykäyttöön

Sekajätepussin poltosta syntyy noin 300–400 grammaa pohjatuhkaa eli kuonaa. Tarastenjärvellä ei kuitenkaan läkähdytä kuonavuorten alle, vaan tuhka uppoaa  kokonaisuudessaan hyötykäyttöön: pihakiviin, betonimoduleihin sekä kevyen liikenteen väylien ja kenttärakenteiden mineraaliaineksiin.

Nummela luottaa, että tuhka korvaa ja säästää jatkossa paljon luonnonkiviä niin maanrakentamisessa kuin rakennustuoteteollisuudessa.

Tammervoiman kattila keskittyy erityisesti asumisen yhdyskuntajätteeseen. Pohjatuhkan hyvä hyödynnettävyys perustuu koko ketjun hallintaan asukkaan lajittelupisteistä tuhkan hyödyntämiseen.

– Pystymme vaikuttamaan polttoaineen laatuun. Esimerkiksi lasin ja metallin määrä sekajätteessä on laskenut huomattavasti, Nummela toteaa tyytyväisenä.

Teksti: Lea Penttilä / Kuvat: Sami Helenius

2030-lehti verkossa

Tammervoiman hyötyvoimala

  • Aloitti toimintansa Tarastenjärvellä 2016
  • Tunnissa hyödynnetään 20 tonnia sekajätettä
  • 20 000 jätekuormaa ja 159 403 tonnia jätettä vuodessa
  • Jätteestä tuotettiin energiaa 429 GWh
  • Roskapussilla 7 min suihku ja tunnin pullanpaisto
  • Laitoksen käyntiaika 7 978 tuntia
  • 1 100 polttolämpötila
  • 2 500 vierailijaa
  • Tammervoiman omistavat Pirkanmaan Jätehuolto Oy (49 %) ja Tampereen Sähkölaitos Oy (51 %)
  • Kokoa porukka ja tule tutustumaan Tammervoimaan!