Lajittelukisassa etsittiin
suurinta pudottajaa

Pirkanmaalla jätehuoltojärjestelmä perustuu syntypaikkalajitteluun, mutta miten saada hyvät lajittelumahdollisuudet omaavat kerrostaloasukkaat lajittelemaan enemmän?  

Keinoja pohdittiin Kiivisio Osuuskunnan kanssa ja lopputuloksena syntyi #KuuluuksTääTänne -lajittelukilpailu. Kisan avulla haluttiin tavoittaa erityisesti opiskelijoita. Vuoden ajan 36 tamperelaista vuokrataloa kilpaili sekajätteen määrän vähentämisessä lajittelemalla laadukkaammin, pohtimalla paremmin ja ehkä myös hankkimalla harkitummin. Mukana olivat Pirkan Opiskelija-Asunnot Oy, TOAS, VTS, VVO ja Y-Säätiö.

Jari Kuisma, Trikootalon asukastoimikunnan puheenjohtaja ja Kirsi Koski, TOAS:n toimitusjohtaja vastaanottivat Trikootalon ja Mikontalon kunniakirjat.

Lajitteluun tarvitaan tilaa ja tietoa

Kisaan osallistuneen TOAS:n Trikootalon asukastoimikunnan puheenjohtaja Jari Kuisma kertoo, että kisan alkuvaiheessa Trikootalossa jaettiin muun muassa biojätepussirulla jokaiseen asuntoon ja muistutettiin kierrätys.info -palvelusta, josta asukkaat näkevät lähimmät kierrätyspisteet. Ilmoitustaululle laitettiin Pirkanmaan Jätehuollon lajitteluohje, johon lisättiin muun muassa Trikootaloa lähellä olevia jätteenkeräyspisteitä. Kisasta muistuteltiin asukkaita myös Facebookissa. Projektiryhmä laati kuukausittain asukastiedotteet, päivitti Facebook-sivuja ja julkaisi verkossa Karma iskee -jätevideoita.

Kisaan valmistautuessa tehdyssä kyselyssä kävi jälleen ilmi, että ainoastaan tiedonpuute ei ole syy lajittelemattomuuteen, vaan myös pienet tilat eri jäteastioille kotona syövät lajitteluhalukkuutta.

Asukastoimikunta jakoi iloa onnistumisista

Vuoden aikana koettiin nousuja ja laskuja. Maaliviivan ylitettyään kolmasosa kisataloista oli onnistunut vähentämään sekajätemääräänsä.

Trikootalossa asukastoimikunta toimi aktiivisesti läpi kilpailun. Jari Kuisman luotsaama toimikunta kannusti asukkaita ja tiedotti menestyksestä, kun kiinteistö oli sijoittunut kärkipaikoille kuukausimittauksessa. Näin asukkaat saivat uutta pontta lajitteluun ja jätteiden vähentämiseen. Omalla toiminnalla voi vaikuttaa! Erityispanostukset tuottivat tulosta ja lopulta Trikootalo vei kisan voiton. Suurimman pudottajan asukkaat vähensivät jätemääräänsä eniten mitatusta lähtötasosta, kokonaiset 30 prosenttia.

Toisen palkitun kohteen TOAS:n Mikontalon asukkaat onnistuivat tuottamaan vähiten sekajätettä suhteessa asukasmääräänsä. Lisäksi Mikontalossa vähennettiin jätemäärää tuntuvasti.

#KuuluuksTääTänne -projektin aikana testattuja käytäntöjä ja kerättyä tietoa Pirkanmaan Jätehuolto voi soveltaa tulevaisuudessa laajemminkin. Kilpailu osoitti, että jäteastioiden punnitustietoa pystytään hyvin hyödyntämään logistiikan suunnittelussa ja lajittelun tehostamisessa.