Marttojen matkassa

Pirkanmaan Martoilta sujuu myös jäteneuvonta. Pirkanmaan Jätehuolto on kouluttanut martoista paikallisia jätehuollon asiantuntijoita ja opastajia erityisesti haja-asutusalueelle. Puolentoistavuoden sisään on järjestetty 369 jäteaiheista tietoiskua ja 16 jäteneuvontatapahtumaa.

Marttojen matkassa on voinut lähteä vaikkapa jäteasemalle, tutustua Repe&Romu-keräykseen, perehtyä jätteiden lajitteluun ja tekstiilijätteen tuunaamiseen. Pirkanmaalaisia on kiinnostanut pakkausten kierrätys ja käyttö, Tammervoiman toiminta ja ympäristöystävällisyys sekä jätepisteisiin liittyvät kysymykset.

Marttojen toiveena on ollut tavoittaa erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä ja innostaa heitä perehtymään jäteasioihin.

– Olemme saaneet erittäin positiivisen vastaanoton, sillä martat osaavat kertoa jätteisiin liittyvistä asioista tavallisen ihmisen näkövinkkelistä ja neuvoa käytännönläheisesti. Jäteneuvonnan tärkein viesti on, että jokainen voi opetella lajittelemaan jätteet kotona juuri itselleen sopivalla tavalla. Oli se alkuun sitten yksi metallipurkki kerrallaan tai kaikkien jätelajien kierrättäminen, Pirkanmaan Marttojen puutarha-asiantuntija Heidi Ovaska kertoo.

 

Jätehuollon palvelut maaseudulla

  • Haja-asutusalueen asukkaita palvelee 505 aluejätepistettä, jäteasema joka kunnassa, ekopisteverkosto sekä Repe&Romu -keräyskierroksen 380 pysäkkiä.
  • Naapurusten yhteinen jäteastia on usein hyvä vaihtoehto omalle jäteastialle tai aluejätepisteen käytölle.