Biojätteistä lannoitteita ja energiaa

Koukkujärvelle rakennetaan biokaasulaitos

Nokian Koukkujärvelle rakennetaan uusi biokaasulaitos, joka muuttaa 17 kunnan biojätteet ja Nokian Veden puhdistamolietteet liikennepolttoaineeksi, lämmöksi ja sähköksi sekä kierrätyslannoitteiksi. Käsittely tuo vähintään kolminkertaiset ympäristöhyödyt nykyiseen kompostointikäytäntöön verrattuna.

– Biokaasu on uusiutuvaa energiaa, jolla voidaan korvata fossiilisia polttoaineita. Lisäksi biojätteiden sisältämät ravinteet kierrätetään takaisin kasvintuotantoon, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon kehityspäällikkö Esa Nummela.

Luomulannoite kiinnostaa viljelijöitä

Biokaasulaitokseen rakennetaan kaksi linjaa, jonka ansiosta biojätteet voidaan jatkojalostaa viljelijöille luomulannotteiksi. Lietteiden lannoitekäyttöä on rajoitettu merkittävästi, joten ne halutaan pitää erillään biojätteistä.

Pirkanmaan Jätehuollon tekemä viljelijäkartoitus näytti jo luomulannoitesuunnitelmalle vihreää valoa.
– Valmiste kiinnostaa selvästi pirkanmaalaisia viljelijöitä, sillä täällä on paljon luomutiloja, kertoo Esa Nummela.

 

 

Jäteautot voivat kulkea tulevaisuudessa jätteillä

Koukkujärven biokaasua aiotaan hyödyntää jäteautojen polttoaineena.

– Tavoittelemme näin suljettua kiertoa, jossa jätteet tuottavat energian, jolla ne kerätään, Esa Nummela visioi.

Tampereen keskustan alueella on jo muutaman vuoden urakoinut kaasukäyttöinen jäteauto. Ja 2017 se sai rinnalleen toisen kaasuauton.

– Tavoitteena on, että kaikki noin 40 pakkaavaa jäteautoa päivitetään vähitellen kaasukäyttöisiksi, Pirkanmaan Jätehuollon tekninen päällikkö Timo Varsala kertoo.

– Investoinnin myötä jätekuljetusten aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt pienenevät 1 900 hiilidioksiditonnia vuodessa. Myös melu vähenee.

 

Remeo Oy:n kuljettaja Jyrki Finnilä ajaa kaasukäyttöistä jäteautoa eikä kaipaa takaisin dieselauton rattiin.

– Kyllä kaasuauto on nykyaikaa kaupunkiajossa. Tässä on yhtä hiljainen käyntiääni kuin henkilöautossa ja kippauslaitteet toimivat äänettömästi sähköllä. Eikä tämä haise kitkerältä kuten dieselautot, Finnilä perustelee.

Jäte-energiaa riittää muillekin kulkuneuvoille, sillä jäteautot tulevat kuluttamaan enintään puolet Koukkujärven biokaasulaitoksen tuottamasta polttoaineesta. Loput voidaan hyödyntää esimerkiksi jakeluliikenteessä.

Biokaasulaitos on osa ECO3-kiertotalouskeskusta

Nokian Koukkujärven ympäristöön rakentuva ECO3 on valtakunnallisesti merkittävä bio-, vesi- ja kiertotalouden liiketoiminta-alue, joka perustuu kuntarajat ylittävään yhteistyöhön julkisen sektorin, yritysten ja tutkimuslaitosten välillä.

Kiertotaloudessa yhden jäte on toisen hyödyke. Esimerkiksi Koukkujärvelle rakennettavan Nokian jätevedenpuhdistamon lietteet tullaan hyödyntämään viereisen biokaasulaitoksen energiantuotannossa.

Kuntien jäteyhtiöt, kuten Pirkanmaan Jätehuolto, toimivat kiertotaloudessa elinkeinoelämän kehittymisen mahdollistajina. Infrastruktuurin ylläpitäjinä ja ankkuriyrityksinä ne luovat alustan, minkä varaan uutta liiketoimintaa voidaan kehittää. Tässä työssä Pirkanmaa on edelläkävijä, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon toimitusjohtaja Harri Kallio.

Julkisen ja yksityisen sektorin onnistunut yhteistyö ja edelläkävijyys palkittiin marraskuussa 2017 Eurocities Awardsin yhteistyösarjan hopeamitalilla. Aiemmin malli on valittu maailman 15 parhaan kestävän kehityksen kiertotalousmallin joukkoon Guangzhou International Award -kilpailussa 2016. Kilpailussa etsittiin innovatiivisia ratkaisuja kaupunkikehitykseen.