Palveleva jäteasema
löytyy joka kunnasta

  • 20 jäteasemaa
  • 123 500 asiakasta
  • maksutta: kodin vaaralliset jätteet, sähkölaitteet, lajitellut hyötyjätteet (paperi, kartonki, metalli ja lasipakkaukset)
  • puu- ja sekajätteen vastaanotto on maksullista

Mänttä-Vilppulan jäteasemanhoitaja Tommi Meronen avaa tasan kello 12 portin, jonka takana odottelee jo autoletka. Kauniit kevätpäivät ovat innostaneet paikkakuntalaiset siivoilemaan pihoja ja mökkejä.

– Alku on yleensä aika hässäkkää. Nopeammin voi päästä, kun tulee vähän myöhemmin, Meronen vinkkaa.

Seuraavaan tuntiin ei miehen vauhti hidastu hetkeksikään. Hän toimii liikenteenohjaajana, opastaa mihin mikäkin jätelaji kuuluu, auttaa nostelemaan painavia romuja ja huikkaa asiakkaalle lopuksi:

– Kiva kun kävit, tervetuloa uudestaan!

Kuorma kannattaa lajitella kotona

Uudet asiakkaat ilahtuvat kuullessaan, että vain puun ja sekajätteen tuominen on maksullista. Esimerkiksi metalliromut ja kodinkoneet saa tuoda ilmaiseksi. Siksi jätteet kannattaakin lajitella hyvin jo jäteasemakuormaa tehdessään. Silloin kuorman purkaminen sujuu ripeästi, hyötyjätteet saadaan materiaalikiertoon ja maksullisen sekajätteen määrä jää pieneksi.

"Ihanaa palvelua!"

Leena Ranta ja Kaija Ranta-Tuomainen raivaavat Vilppulan puolella sijaitsevaa saarimökkiään ja ovat käyneet jäteasemalla jo monta kertaa.

– Täällä on aina niin positiivinen vastaanotto ja ihana palvelu. On aivan mahtava tuo kaveri, niin auttavainen. Tulee semmoinen olo, että jätteiden kierrättäminen on iloinen asia.

Samaa mieltä ovat Raija ja Raimo Nieminen, jotka ovat tehneet remonttia ja tuovat jäteasemalle rakennusjätettä.
– Ollaan täällä jo kolmatta kertaa tänä keväänä. Tämä on tuttu paikka, jossa kaikki pelaa hyvin, ja on vieläpä niin kiva kaveri töissä.

Kävijöitä voi olla sata päivässä

Tommi Meronen miltei häkeltyy kehuista, hänelle kun hyvä asiakaspalvelu on itsestäänselvyys.

– Olen todella iloinen, että saan tehdä näin tärkeää työtä. Lisäksi tykkään palvella ihmisiä. Moni heistä tuntuu luulevan, että olen täällä yrittäjänä. En sentään, vaan olen Pirkanmaan Jätehuollon yhteistyökumppanin eli KMV Ympäristöhuolto Oy:n palkkalistoilla, vuoden alusta tehtävässään työskennellyt Meronen kertoo.

Jäteasemalla pyörähtää viitisenkymmentä asiakasta päivässä, kesällä saattaa sadankin raja mennä rikki.

– Silloin ei jokaista ehdi auttaa kädestä pitäen, mutta onneksi ihmiset tietävät aika hyvin mille lavalle mikäkin jäte kuuluu. Jäteasema ei ole kierrätyskeskus eikä täältä saa antaa mitään ulos, vaikka moni kyseleekin. Harmittaa, kun joutuu pahoittamaan toisten mielen, mutta jätelaki antaa säännöt.

 

Oriveden jäteasemalla palvelu sujuu näin! »